Tuesday, May 19, 2009

IJAZAH SARJANA MUDA SAINS FORENSIK

Saya telah mengikuti Pengajian Program Ijazah Sarjana Muda Sains Forensik, Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan, Kelantan pada tahun Jun 2001. Sebelum itu saya adalah graduan Diploma Teknologi Makmal Perubatan di Universiti Sains Malaysia. Saya adalah yang pertama dari masyarakat Dayak-Iban yang telah menamatkan pengajian dalam bidang ini dalam tahun 2005 dan seterusnya berkhidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah Unit Perubatan Forensik.

Program Ijazah Sains Forensik di Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan Kelantan.

Pusat Pengajian Sains Kesihatan ditubuhkan secara rasmi oleh USM pada 1 hb November 1999 dan Ijazah Sarjana Muda Sains Forensik adalah satu program pengajian di bawah Pusat Pengajian ini.
Program ini merupakan satu-satunya program seperti ini yang ditawarkan di Malaysia dan mendapat sambutan yang tinggi. Pelajar-pelajar akan didedahkan kepada teknologi dan pengetahuan terkini dalam bidang Sains Forensik yang telah digubal secara teliti setelah mengambilkira program yang serupa daripada Universiti terkemuka di Amerika Syarikat, Eropah dan Australia. Tenaga pengajar di PPSK di bantu oleh pengajar pusat pengajian lain USM serta kakitangan Jabatan Kimia Malaysia, Jabatan Bomba dan Polis Di Raja Malaysia supaya program yang ditawarkan dapat dijalankan dengan licin dan cemerlang. Penawaran program ini akan dapat menampung keperluan pakar Sains Forensik yang diperlukan di negara kita. Untuk pengijazahan, pelajar perlu melengkapkan 145 unit kredit seperti yang diterangkan di bawah seksyen Struktur Kurikulum.
SYARAT KEMASUKAN
1. Sijil Matrikulasi dengan sekurang-kurangnya 2 mata pelajaran sama ada Biologi, Fizik, Kimia, Matematik ATAU
2. STPM aliran sains ATAU
3. Diploma yang sesuai dengan program pengajian
Pemilihan pelajar dan syarat-syarat kemasukan juga boleh dirujuk melalui Unit Pusat Universiti (UPU)

31 comments:

Anonymous said...

sy minat sngat2 bidang nie..
bleyh saye tau lebih lanjut tntng bidang forensik nie?
untk pelajar matrik,berape PNGK skurang2nye perlu sy dpat untuk mlayakkan saye belajar dlam bidang nie?

EMAIL said...

Untuk pelajar matriks sebaik-baiknya mesti > 3.5 ke atas.

EMAIL said...

Untuk pelajar matriks sebaik-baiknya mesti > 3.5 ke atas.

Anonymous said...

klu dah ade degree, let say degree in bio but majoring in botany, is there any possibility that i might been accepted in this course?

yna_kawaii said...

I'm a diploma science student in uitm,is there any possibilities for me to be a forensics expert someday??and how many cgpa shud i get as my 1st sem i got only 3.24..huhu..

forensic da action said...

Untuk pengetahuan,

saya sebelum itu, memiliki Diploma Teknologi Makmal Perubatan sebelum mencuba nasib minta ke Ijzah Sains Forensik. Kalau ada background in science should be no problem to apply this course...

Anonymous said...

sya pelajar diploma medical lab tehnology ..adakah sya perlu ambik MUET utk masuk bidang forensik ni??? and CGPA utk masuk ???

Anonymous said...

just wanna ask~,,emm,,klu kite ambek diploma teknologi makmal perubatan kat IPTS,,,sng ke nak smbng ijazah srjana mude sains forensik kat ipta,,ipts tu mmg dah dapat MQA,,

forensic da action said...

YA...boleh masuk..tapi must be strong CGPA...try apply...ok

zaliemz said...

klu diploma psikologi blh ker aply utk program forensik nie?

Anonymous said...

salam..nak tau realiti forensik kat malaysia ni?bukan nak mematahkan semangat saudara saudari tapi sekadar utk berkongsi..sila baca link di bawah..harapan saya agar pihak2 tertentu menyedari hal ini..sekian..

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/e-melanda_Pembaziranpakarforensik/Article/index_html#

Anonymous said...

hi...i now is mlt & mmg nak sgt amik forensik dr dulu..tp skg nie ijazah nie ada lg ke dtawarkan???

Anonymous said...

slm...sy mmg minat bidang forensik ni.sy ada diploma kejururawatan dan lepas sah jawatan nti nak ambik pos basic forensik plk.sekiranya sy apply ijazah forensik cerah ke harapan saya utk dapat?

Anonymous said...

dalam bidang sc forensic , subjek biology wajib ke ??
(utk pelajar jurusn sc physical , di matrik )

Anonymous said...

ade x jln ntok amek forensik slps spm? ni bidang idaman saya...

Anonymous said...

slm,kalau sy ambik dip medical science d ipts,adekah bsr peluang sy utk dptkan ijazah sains forensik ni?

riihulwardah said...

salam...
nak tanya...
sy dlm proses nak mintak sains forensik
mcm mana kerja dalam sains forensik..
100% jumpa mayat ke

Anonymous said...

skg ambik diploma in nursing..so how to apply forensic???

atong said...

skg ambik diploma in nursing kt ipts.. so how to apply forensics

A.L.L.me said...

hii..i will take DIP JURU TEK MAK PERUBATAN THROUGH SPA..AFTER FINISHING DIPLOMA SPA CAN I APPLY FORENSIC IN USM???

yang tercari2 kerja orensik...aderke? said...

assalamua'laikum.bagaimana memohon pekrjaan dekat kementrian kesihatan tu ye?saya seeorang graduat ukm dalam bidang forensik?terima kasih

azmira said...

salam...bleh saya tau dploma apkah yg berkaitan ntk apply degree forensic?pada pngtahuan saya tdk dtwrkn dploma forensic,ttpi prlu mempunyai dploma brkaitan ntuk apply forensic...mnta listkan dploma2 trsbut,krna yg saya tau hya dploma tknologi perubatan,mikrobiologi dan sains...selain itu,saya krgg mendpt pendedahan,,bleh trgkan dploma apkh yg pling sesuai...saya memag gt meminati forensic...untk pngthuan,saya lepasn spm2011 dan sdang dlm proses kmskini upu...atau apkah saya prlu apply untk asasi sains hayat?...saya lulus apply programs asasii,,,mohon saudara,saudari brkongsi ilmu...bleh emel saya kt wanazmira24@yahoo.com atau col 0132514585...prtlongan anda amt saya hrgai...smoga drhmati dan dbrkati allah swt..terima kasih

azmira_la said...

salam...bleh saya tau dploma apkah yg berkaitan ntk apply degree forensic?pada pngtahuan saya, tdk dtwrkn dploma forensic,ttpi prlu mempunyai dploma brkaitan ntuk apply forensic...mnta listkan dploma2 trsbut,krna yg saya tau hya dploma tknologi perubatan,mikrobiologi dan sains...selain itu,saya krgg mendpt pendedahan,,bleh trgkan dploma apkh yg pling sesuai...saya memang sgt meminati forensic...untk pngthuan,saya lepasn spm2011 dan sdang dlm proses kmskini upu...atau apkah saya prlu apply untk asasi sains hayat?...saya lulus apply programs asasii,,,mohon saudara,saudari brkongsi ilmu...,bleh emel saya kt wanazmira24@yahoo.com atau col 0132514585...prtlongan anda amt saya hrgai...saya juga sbnrnya brcita untuk menjadi pakar bedah mayt@coroner..oleh itu,saya sgt memerlukan tindakan awl,hndak brmula dmana dan bgaimana...smoga drhmati dan dbrkati allah swt..terima kasih

sitisuailaothman said...

Salam..sy lepasan ipts dlm dip in nursing n cgpa sy 3.5....bleh ke klu sy nk apply n nk tau jgk luas x bidang kje under progrm ni nnt??

Anonymous said...

saya nak tanya, U mana juga ada tawar kos ni ek?.. kalo dari diploma kejuruteraan awam UiTM boleh ke masuk?..

ila hamdan said...

Salam..sy dah bekerja under KKM for almost 2years n berminat nk smbung blaja dlm perubatan forensic..ada diploma pembantu perubatan n have experienced in bilik mayat for almost 1 year..cmne nk apply ek?kene tgu sah jawatan atau bleh start apply skrg?

NUR AFIQAH said...

salam.. saya dari diploma tecnology polymer,, boleh x nanti saya nak apply bidang forensik ni?? sdgkan saya x belajar subjek bio dlam kos polymer ni,, wktu spm saya ader ambek bio.. boleh tlg bg respon dgn soalan saya x, sebub saya memg minat bhagian siasatan ni,, kay,,,

NUR AFIQAH said...

saya dari diploma teknologi polimer,, saya minat sgt dgn bidang ni dari awal.. tapi masalah saya skrg dlam kos polimer ni saya x ader lansung belajar bio.. wktu sekolah saya ader la ambik bio,, jadi saya nak tanha ,, sama da kalau saya skor pointer ok,,boleh x saya apply kos ni nanti,, tlg respon

penjaga agama said...

saya pelajar lepasan STAM....boleh ke saya ambik sains forensik????

deba said...

helo. kalau saya ambil asasi sains hayat di UIA, kat mane boleh saya sambung dlam bidang sains forensik ini?

deba said...

helo. kalau saya ambil asasi sains hayat di UIA, kat mane boleh saya sambung dlam bidang sains forensik ini?

Blogger templates